Sebastian de Leeuw
bas-bariton - klavecinist dirigent

   For a biography in English, click here.

    ZANG

Als zanger begon Sebastian zijn lessen bij Sara Klein Horsman en Felix Schoonenboom. Na een vooropleidingstraject bij Harry van Berne studeerde hij een bachelor aan het Utrechts Conservatorium bij Jón Thorsteinsson, waar hij ook lessen kreeg van o.a. Charlotte Margiono en Peter Bording. Tegenwoordig specialiseert hij zich in oude muziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij studeert bij Peter Kooij, Michael Chance, Pascal Bertin en Rita Dams.  

Al jong maakte Sebastian zijn opwachting in de concertserie van de Sint-Michaëlskerk te Zwolle. Daarna volgden producties zoals een geënsceneerde Johannespassion van Bach met de Nederlandse Reisopera en de rol van Chibante in de Nederlandse première van A.L. Moreira’s Portugese opera A Vingança da Cigana (1794). Verder was hij in het verleden betrokken bij producties met dirigenten als Ton Koopman, Jan Joost van Elburg en Toon Hagen.

   KLAVECIMBEL

Tijdens zijn eerste zanglessen werd Sebastian voorgesteld aan het klavecimbel door Tineke Steenbrink. Niet lang daarna begon hij zijn klavecimbelstudie bij Siebe Henstra en heeft hij zich in korte tijd weten te ontwikkelen tot een veelzijdig musicus. Naast regelmatige optredens als continuospeler, onder andere als vaste gast bij Ensemble ’t Kabinet en Utrecht City Opera, gaf hij recitals in Nederland, maar ook in Parijs, Berlijn en Rome.

   DIRECTIE

Hiernaast kreeg hij directielessen van Rob Vermeulen en Servaas Schreuders. Als maestro al cembalo leidde hij uitvoeringen van onder andere de Selva Morale e Spirituale van Monteverdi, de Markuspassion van Reinhard Keiser, cantates van J.S. Bach en de Stabat Maters van d’Astorga en Monteverdi, maar ook vioolconcerten van Haydn en Bach en La Serva Padrona van Pergolesi.

Voor de uitvoeringspraktijk van oude muziek werd Sebastian gecoacht door specialisten als Wilbert Hazelzet, Viola de Hoog en Adam Woolf in Nederland en Hubert Weller en Iakovos Pappas in Parijs.